Valitse sivu

Yritystoiminnan lopettaminen

Joskus tulee tilanteita, että yritystoiminta lopetetaan syystä tai toisesta, ja tällöin toiminta tulee ajaa hallitusti alas. Lopettaminen voi tapahtua vapaaehtoisen selvitysmenettelyn kautta tai yhtiö voidaan myydä. Avoimen tai kommandiittiyhtiön voi purkaa yhtiömiesten sopimuksella ja toiminimen voi lopettaa ilman erillistä virallista menettelyä. Me autamme ja neuvomme myös yrityksen lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä ja käytännön asioissa.
Jätä yhteydenottopyyntö

Yritystoiminnan lopettaminen kannattaa suunnitella hyvin

Mikäli yritystoiminta halutaan lopettaa, vaihtoehtoina ovat tyypillisesti yritystoiminnan alasajaminen tai myynti. Osakeyhtiön tai osuuskunnan vapaaehtoinen lopettaminen eli yhtiön purkaminen hoidetaan selvitystilamenettelyn avulla. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön voi purkaa yhtiömiesten sopimuksella tai ristiriitatilanteessa selvitysmenettelyllä. Toiminimen toiminnan voi lopettaa ilman virallista menettelyä. Mikäli yritystoiminta halutaan myydä, prosessiin liittyy verotuksellisia kysymyksiä ja esimerkiksi yrityksen arvonmääritys.

Yritystoiminnan lopettaminen on tyypillisesti useamman kuukauden prosessi ja siihen kannattaakin käyttää aikaa, jotta lopettaminen toteutetaan mahdollisimman järkevästi. Erilaisilla ratkaisuilla voi olla esimerkiksi erilaisia veroseuraamuksia. Jo yritystoiminnan lopettamista harkitessa on järkevää ottaa yhteyttä asiantuntijaan, jonka kanssa voi yhdessä pohtia erilaisten vaihtoehtojen välillä.

Yritystoiminnan lopettaminen sujuu asiantuntijoidemme tuella räätälöidysti juuri yrityksesi tilanteen vaatimalla tavalla. Kokeneet ammattilaisemme neuvovat ja ohjaavat muuttuvassa tilanteessa, jossa on paljon huomioon otettavia, yritystoiminnan kannalta keskeisiä seikkoja. Usein voi olla järkevää pyytää asiantuntijan näkemystä tueksi jo siinä kohtaa, kun mietitään, mihin suuntaan yrityksen tulevaisuus on menossa. Ennakointi on aina verotehokkaampaa kuin nopeat ratkaisut.

Yritystoiminnan lopettaminen palveluna sisältää:

  • Palaveri, jossa käydään läpi: yrityksen kokonaistilanne, kartoitetaan vaihtoehdot yritystoiminnan lopettamiselle, kerromme verotusnäkökohdat ja keräämme tiedot PRH:n lopettamisilmoitusta varten.
  • Osakeyhtiön toiminnan keskeyttämisilmoitus, kun toiminta halutaan siirtää ikään kuin pöytälaatikkoon tauolle.
  • Toiminnan lopetusilmoituksen ja tarvittavien pöytäkirjojen laatiminen.
  • Toiminnan lopetusilmoituksen rekisteröinti ja mahdollisiin lisäselvityspyyntöihin vastaaminen – prosessi on sinulle helppo, kun tarvittavat selvitykset, esimerkiksi lopputilityksen laatimiseen liittyen, voidaan hoitaa suoraan kirjanpitäjäsi kanssa
  • Toimimme myös selvitysmiehenä: laadimme kertomuksen selvitystilamenettelystä, jossa jaetaan jako-osat yhtiölle jäävästä nettovarallisuudesta.
  • Mikäli osakkaille tulee jako-osia jaettavaksi, haemme myös ennakkoverot osakkaiden puolesta.

Tilitoimistoni neuvoo laajasti

Yritysjuridiikan palvelut ovat erinomainen lisä Aallon Groupin tarjoomassa. Tilitoimiston tuella olemme hoitaneet osakasjärjestelyihin sekä yritysostoon liittyviä yksityiskohtia, sopimuksia ja verotuksellisia asioita.

Kari Korpelainen
toimitusjohtaja, Perjantai Markkinointiviestintä Oy

Meillä sinua palvelee joukko kokeneita talouden, yritystoiminnan ja juridiikan asiantuntijoita Ammattilaisemme auttavat kaikissa yrityksen lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä!

Talouden ammattilaisina ja kumppaninasi meidän tehtävämme on tukea sinua kaikissa yrityksesi elinkaaren vaiheissa. Voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme jo, kun pohdit yrityksesi tulevaisuutta. Myös yritystoiminnan lopettamiseen liittyvä prosessi ja siihen liittyvä suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Asiantuntijan kanssa voi miettiä esimerkiksi erilaisten ratkaisujen veroseuraamuksia ja saat apua kaikkiin prosessiin liittyviin käytännön asioihin.

Miten valmistaudun yrityksen lopettamiseen?

Varaa aikaa huolelliselle suunnittelulle ja pyydä hyvissä ajoin neuvoa asiantuntijalta, jolloin voitte yhdessä miettiä järkevimmät tavat viedä lopetusprosessi läpi. Lopetuspäätöksen synnyttyä, hoida kuitenkin yrityksen päivittäiset velvoitteet edelleen normaaliin tapaan ja maksa mahdolliset velat. Yrityksen velat pitää hoitaa ja kaikesta omaisuudesta on päästävä eroon esimerkiksi myymällä tavarat ja kalusto. Toiminimien ja henkilöyhtiöiden kohdalla omaisuus voidaan myös siirtää yrittäjän yksityisomaisuudeksi suorittamalla yksityisotto.

Kuinka toimia, jos yhtiö halutaankin myydä?

Joskus järkevin ratkaisu yritystoiminnan lopettamiseen on yhtiön myyminen. Tämäkin kannattaa suunnitella huolella ja pyytää näkemystä kokeneelta asiantuntijalta, sekä miettiä, mitkä ovat erilaisten vaihtoehtojen veroseuraamukset. Myydäänkö koko liiketoiminta vai osakkeita? Yrityksen myynnin yhteydessä kannattaa ammattilaisen apua hyödyntää myös yrityksen arvonmääritykseen ja kauppahintaa pohdittaessa. Ammattitaidolla toteutettu arvonmääritys antaa vahvemman pohjan neuvotteluihin. Arvonmäärityksellä on merkittävä vaikutus myös yrittäjän verotaakkaan.

Saat asiantuntijoiltamme apua yritystoiminnan lopettamiseen liittyvässä suunnittelussa kaikissa vaiheissa, ja siihen liittyvissä käytännön asioissa, jotta prosessi sujuu helposti ja sujuvasti. Asiantuntijamme tarjoavat myös syvempää erikoisosaamista vaativaa konsultointia ja neuvontaa esimerkiksi verotukseen, yrityshallintoon, yritysjärjestelyihin tai juridiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Harkitsetko taloushallinnon  ulkoistamista? Lue oppaasta, mitä kumppania valitessa kannattaa huomioida!

Luotettava tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä kumppaneista. Lataa opas, jossa kerromme, mistä tunnistat toimivan taloushallinnon kumppanuuden.

Niin ensimmäistä tilitoimistoa kuin uutta taloushallinnon kumppania etsiessä on tärkeää löytää itselleen sopiva kumppani.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille yrittäjille ja liike-elämän toimijoille tueksi taloushallinnon kumppanin valintaan.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan

Suunnittele yrityksen lopettaminen huolella ja varaa prosessiin aikaa. Asiantuntijamme neuvovat kaikissa yrityksen lopettamiseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!

Artikkeleita yrittäjyydestä ja verotuksesta

Vinkit yrittäjän verosuunnitteluun: kannattaako nostaa osinkoa vai palkkaa?

Vinkit yrittäjän verosuunnitteluun: kannattaako nostaa osinkoa vai palkkaa?

Voiko yrittäjä vaikuttaa maksamiensa verojen määrään? Miten vero-optimointia voi tehdä, ja kannattaako se? ”Ylimääräistä” veroa ei ole mieluisaa ... Lue koko juttu»

Edustusta vai sittenkin markkinointia – mitä kuluja voi vähentää yrityksen verotuksessa?

Edustusta vai sittenkin markkinointia – mitä kuluja voi vähentää yrityksen verotuksessa?

Yrityksen verotuksen ymmärtäminen on yrittäjälle kannattavaa. Loppuvuodesta pikkujoulut ja erilaiset muistamiset nostattavat tilitoimiston ... Lue koko juttu»

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua?

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua?

Syksyllä useiden yritysten tilikausi lähestyy loppuaan, jolloin tilinpäätöksen suunnittelu ja toteutus tulevat jälleen ajankohtaiseksi. Lait ja ... Lue koko juttu»

Kasvua vai tasaista toimeentuloa? Kokenut tilitoimisto on asiakkaansa tarpeisiin mukautuva kumppani tämän tilanteesta ja tavoitteista riippumatta

Kasvua vai tasaista toimeentuloa? Kokenut tilitoimisto on asiakkaansa tarpeisiin mukautuva kumppani tämän tilanteesta ja tavoitteista riippumatta

Kaikki yrittäjät eivät unelmoi suurista kasvuaskelista, vaan tavoitteena on hyvä, tasainen toimeentulo. Suuri osa suomalaisista yrityksistä itse ... Lue koko juttu»

Haluatko keskustella yrityksen lopettamisesta asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijamme ovat aina valmiina neuvomaan ja vastaamaan kaikkiin yrityksen elinkaaren vaiheisiin liittyviin kysymyksiisi. Ota rohkeasti yhteyttä tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin selvitetään, miten voimme olla sinulle avuksi.

Hidden

Section Break

Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Tallennamme ja käsittelemme tietojasi voidaksemme palvella sinua. Tutustu tietosuojaselosteeseemme täältä.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.