Valitse sivu

Tilinpäätösanalyysi

Jokaisen yrityksen olisi tärkeää tehdä jonkinlaista seurantaa ja yrityksen tilanteen analysointia, jotta tarvittaessa voidaan reagoida ja ottaa oikeita askelia tulevaa ajatellen. Tilinpäätösanalyysi on hyvä tapa tehdä vuosittainen katsaus yrityksen tilanteeseen. Se antaa hyvän pohjan tulevan suunnitteluun, kun taloushallinnon ammattilaisen kanssa yhdessä käydään läpi missä mennään nyt ja mihin jatkossa on tärkeää kiinnittää huomiota, jotta yritys kehittyy toivottuun suuntaan. 
Jätä yhteydenottopyyntö

Tilinpäätösanalyysi antaa eväät tulevan suunnitteluun

Jos rutiineihin ei kuulu säännöllinen yrityksen tilanteen läpikäynti kirjanpitäjän kanssa, esimerkiksi kuukausittain, voi olla hyvä ajatus tehdä vuosittainen tilannekatsaus tilinpäätösanalyysin muodossa. Tilinpäätösanalyysin avulla saadaan parempi käsitys yrityksen tilanteesta ja esimerkiksi asemasta markkinassa yleisesti, sekä voidaan selvittää rahoituksen tarvetta. Tilinpäätösanalyysi voi auttaa hahmottamaan tilannetta myös yrityksen omaan historiaan nähden ja sen avulla saadaan parempi käsitys mistä asioista on syytä pitää kiinni, tai mihin on tarve puuttua jatkossa. Analyysi on hyvä apu ja tuki tulevan suunnitteluun, jotta liiketoiminnassa osataan keskittyä oikeisiin asioihin ja joko pidetään jo toivottu suunta tai tarvittaessa muutetaan kurssia.

Tilinpäätösanalyysi on virallisen tilinpäätöksen pohjalta tehtävä analyysi, jossa yrityksen tilannetta ja kannattavuutta tarkastellaan kriittisesti. Tarpeet tilinpäätösanalyysin suhteen vaihtelevat, joten tyypillisesti se räätälöidään yrityksen tarpeen mukaan. Tilinpäätösanalyysissä keskeisiä tunnuslukuja voidaan verrata esimerkiksi toimialan yleisiin lukuihin ja näin selvittää, mikä on yrityksen asema markkinassa. Tunnuslukuja voidaan verrata myös oman yrityksen edellisiin vuosiin, jolloin nähdään mihin suuntaan ollaan menossa, mitkä asiat vaativat muutosta tai toisaalta mitkä asiat toimivat jo tällä hetkellä hyvin. Tällainen pidemmän aikavälin muutoskehityksen arviointi voi olla hyvä työkalu esimerkiksi silloin, jos yrityksessä vaihtuu toimitusjohtaja ja uuden johtajan on saatava nopeasti käsitys yrityksen tilanteesta, ja millaisia toimenpiteitä vaaditaan jatkoon.

Mikä on tilinpäätösanalyysi:

  • Tilinpäätösanalyysi avaa yrityksen tilannetta ja kannattavuutta kriittisesti
  • Se voi auttaa selvittämään rahoitustarpeen ja varallisuusaseman ja
  • auttaa hahmottamaan yrityksen tilanteen suhteessa toimialaan yleisesti
  • Tilinpäätösanalyysi auttaa ymmärtämään mihin ollaan menossa, mitkä ovat kehityskohteita ja mistä kannattaa pitää kiinni
  • Tilinpäätösanalyysi antaa eväitä tulevan suunnitteluun ja
  • voi olla suppea tai laaja – palvelu räätälöidään aina yrityksen tarpeen mukaisesti

Tilitoimistoni sparraa

On todella hyvä, että kirjanpitäjämme osaavat ulkopuolisina tuoda mukaan ajattelua oman kuplamme ulkopuolelta. Kun erilaisille näkemyksille ja rakentavalle keskustelulle on tilaa, viedään liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla eteenpäin.

Talousjohtaja
Jaakko Pesonen, InnoGreen

Meillä sinua palvelee joukko kokeneita talouden ja yritystoiminnan asiantuntijoita – Ammattilaisemme auttavat yrityksesi tilanteen analysoinnissa ja auttavat näkemään pidemmälle!

Talouden ammattilaisina ja kumppaninasi meidän tehtävämme on varmistaa, että sinä voit keskittyä olennaisimpaan eli ydinliiketoimintaasi ja sen kehittämiseen. Me tuotamme yritystoiminnan kehittämisen tueksi valmiiksi pureksittua ja analysoitua tietoa, sekä annamme taloushallinnon asiantuntijan tuen ja neuvot, jotta voit tehdä parhaita mahdollisia ratkaisuja yrityksesi tulevaisuutta ajatellen.

Mitä hyötyä tilinpäätösanalyysistä on ja milloin se kannattaa tehdä?

Tilinpäätösanalyysi on erityisen hyvä työkalu silloin, jos muuta säännöllistä seurantaa ja yrityksen tilanteen analysointia ei tehdä, esimerkiksi kirjanpitäjän kanssa kuukausittaisen talouspalaverin merkeissä. Jokaisen yrityksen olisi hyvä tehdä jonkinlaista seurantaa ja tilanteen analysointia, jotta tarvittaessa voidaan reagoida ja tehdä tarvittavia muutoksia. Pienemmälle yritykselle vuosittainen tilinpäätösanalyysi voi riittää hyvinkin, ja antaa hyvän pohjan liiketoiminnan kehittämiselle. 

Mitä tilinpäätösanalyysi tarkoittaa – tai mitä se voi tarkoittaa?

Tilinpäätösanalyysi on virallisen tilinpäätöksen pohjalta tehtävä analyysi, jossa arvioidaan kriittisesti yrityksen tilannetta ja kannattavuutta. Tarpeet tilinpäätösanalyysille vaihtelevat yrityksen ja tilanteen mukaan. Palvelu räätälöidään aina yrityksen tarpeiden mukaisesti. Määritetään, mitkä ovat yrityksen tavoitteiden kannalta tärkeimpiä seurattavia tunnuslukuja ja onko oleellisempaa verrata niitä toimialan yleisiin lukuihin vai yrityksen omaan historiaan ja edellisten vuosien lukuihin. Vertaamalla tunnuslukuja toimialan yleisiin lukuihin, voidaan selvittää, millainen yrityksen asema on yleisesti markkinassa. Toisaalta jossain tilanteessa voi olla hyödyllistä verrata lukuja omaan historiaan ja selvittää mihin suuntaan ollaan menossa, mihin asioihin on syytä puuttua ja mistä kannattaa pitää kiinni. Tilinpäätösanalyysi on hyvä työkalu yrityksen liiketoiminnan kehittämiselle, se auttaa näkemään pidemmälle ja antaa eväitä rakentaa pitkän aikavälin suunnitelmia sekä kehittää liiketoimintaa. 

Harkitsetko taloushallinnon  ulkoistamista? Lue oppaasta, mitä kumppania valitessa kannattaa huomioida!

Luotettava tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä kumppaneista. Lataa opas, jossa kerromme, mistä tunnistat toimivan taloushallinnon kumppanuuden.

Niin ensimmäistä tilitoimistoa kuin uutta taloushallinnon kumppania etsiessä on tärkeää löytää itselleen sopiva kumppani.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille yrittäjille ja liike-elämän toimijoille tueksi taloushallinnon kumppanin valintaan.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan

Säännöllinen yrityksen tilanteen seuranta ja analysointi auttaa tekemään oikeita päätöksiä tulevaa ajatellen. Asiantuntijamme auttavat selvittämään, miltä tilanne näyttää nyt ja mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Ota yhteyttä! 

Artikkeleita tilinpäätösanalyysistä

Yrityksen tilinpäätös lähestyy – mitä voi ja kannattaa vielä tehdä?

Yrityksen tilinpäätös lähestyy – mitä voi ja kannattaa vielä tehdä?

Loppuvuosi tarkoittaa monesti yritykselle tilinpäätöksen lähestymistä. Mitä käytännön asioita on muistettava hoitaa ennen tilinpäätöstä, milloin ... Lue koko juttu»

Tilinpäätösanalyysi voi olla hyvä apu yrityksen tilanteen kartoittamiseen ja tulevan viitoittamiseen

Tilinpäätösanalyysi voi olla hyvä apu yrityksen tilanteen kartoittamiseen ja tulevan viitoittamiseen

Yrityksen arjen pyörittämisen keskellä voi tuntua, että liiketoiminnan kehittämisen avuksi tarvitaan jotain, joka auttaisi näkemään pidemmälle ... Lue koko juttu»

Muistilista yrittäjälle: Ohjeet tilinpäätösaineiston kasaamiseen

Muistilista yrittäjälle: Ohjeet tilinpäätösaineiston kasaamiseen

Vaikka tilinpäätös tehdään joka vuosi, voi tilinpäätösaineiston kasaaminen tuottaa harmaita hiuksia tai ainakin epäröintiä, mitä kaikkea onkaan ... Lue koko juttu»

Yleisimmät kysymykset tilinpäätökseen liittyen

Yleisimmät kysymykset tilinpäätökseen liittyen

Tilinpäätös kertoo yrityksesi tilikauden tuloksen ja varallisuustilanteen. Kun tilikauden vaihtuminen lähestyy, herää usein kysymyksiä myös ... Lue koko juttu»

Haluatko keskustella yrityksesi tilanteen analysointiin liittyen asiantuntijamme kanssa? 

Asiantuntijamme ovat aina valmiina neuvomaan ja tukemaan yritystoimintasi kehittämistä. Ole rohkeasti yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin selvitetään, miten voimme olla sinulle avuksi.