Valitse sivu

Päiväkotiopettajasta kirjanpitäjäksi – taloushallinnon alalta löytyi varma työpaikka ja mukava työympäristö

01.12.2023 | Aallon uratarinat

Milla-Leena Välimäki päätyi tilitoimistoalalle vasta aikuisiällä, kun toistuvat sairastelut pakottivat vaihtamaan päiväkotiopettajan työn toiseen. Aallon Turussa työskentelevä kirjanpitäjä iloitsee löytäneensä alanvaihdon kautta mieluisan työn, loistavat kollegat ja työnantajan, joka tukee ammatillista kasvua ja kehittymistä.

Taloushallinto oli kiinnostanut Milla-Leena Välimäkeä jo nuorena, mutta ammatillinen polku vei ensin muualle. Ammatillinen suunta ei nuorena tuntunut selkeältä, ja kiinnostava ala löytyi useampien vaihtoehtojen joukosta.

”Vaikka taloushallinto kiinnosti, minulla oli mielikuva, että vakituinen työpaikka alalla olisi epävarma. Äitini oli työskennellyt reskontratehtävissä ja hänellä oli paljon pätkätyösuhteita. Hain yliopistolle opiskelemaan matematiikkaa, fysiikkaa ja luokanopettajakoulutukseen. Ajattelin, että kohtalo saa päättää ja valitsen koulutuksen, johon pääsen sisään. Hämmästyksekseni pääsin näihin kaikkiin ja lopulta valitsin opettajankoulutuksen. Ajattelin, että opettajille töitä varmasti riittää”, kertoo Milla-Leena uravalinnastaan.

Vaikka uravalintaa harkitessa toiveena oli hakeutua alalle, jossa työpaikka olisi varma ja töitä riittää, ei vakituinen työpaikka opettajana ollutkaan itsestäänselvyys.

”Työurani alussa huomasin, ettei luokanopettajan työpaikkoja löytynytkään helposti. Päädyin työskentelemään esiopetukseen, ja tykkäsinkin siitä todella paljon! Työskentelin esiopetuksessa useissa eri työpaikoissa – pätkätöissä. Pian aloin sairastella jatkuvasti. Ensin se yhdistettiin siihen, että päiväkodeissa pöpöt kiertävät jatkuvasti. Sairasteluni jatkuessa selvisi, että todennäköisesti taustalla vaikuttivat myös sisäilmaongelmat, joita ilmeni monissa työpaikoissa. Lopulta lääkäri kehotti miettimään alanvaihtoa. Aloin harkita vaihtoehtoja ja mietin, voisiko taloushallinnon alalta sittenkin löytyä minulle sopivia työmahdollisuuksia. Löysin sopivan koulutuksen, jättäydyin opintovapaalle ja opiskelin merkonomiksi. Sitä kautta löysin uuden ammatillisen suunnan kirjanpitäjänä. En ole katunut hetkeäkään alanvaihtoa. Työ on osoittautunut todella mieluisaksi, työympäristö on mukava ja työ on helppo sovittaa yhteen muun elämän kanssa – en myöskään ole sairastellut enää juuri ollenkaan”, iloitsee Milla-Leena.

Ammattilaisesta uudelleen aloittelijaksi

Ammatillinen identiteetti muuttui alanvaihdon myötä, kun edessä oli uuden oppimista ja rooli muuttui ammattilaisesta aloittelijaksi. Työssäoppiminen ja kollegojen apu ovat tukeneet kehittymistä ja kasvua uuteen ammattilaisuuteen.

”Pääsin jo opintojen alkuvaiheessa oppimaan työtä käytännön tasolla, kun aloitin tilitoimistossa harjoittelijana. Oli todella hyvä heti alkuvaiheessa päästä harjoittelemaan taitoja oikeissa tilanteissa ja käytännön tasolla, sekä saada oppia osaavilta kollegoilta”, Milla-Leena kertoo uudelle alalle siirtymisestä.

Taloushallinnon alalta löytyi vakautta pätkätöiden sijaan

Työssäoppiminen opintojen aikana auttoivat pääsemään nopeasti kiinni työelämään. ”Valmistuttuani työllistyin samaan tilitoimistoon, jossa olin ollut työharjoittelussa ja pääsin jatkamaan opinnoista suoraan työelämään. Aallon Groupille siirryin maaliskuussa 2021 ja itseasiassa kollegoinani työskentelee tänä päivänäkin sellaisia, jotka jo ihan urani alussa auttoivat minua työharjoittelussani. Oli hienoa huomata, että kirjanpitäjän työ osoittautui paitsi todella mieluisaksi, myös työpaikkoja on tarjolla ja minulla ammattilaisena on käytännössä ollut mahdollisuus valita, missä työskentelen”, toteaa Milla-Leena.

Mukava työympäristö ja kollegojen tuki tukevat kehittymistä ammattilaisena

Vaikka kirjanpitäjän työ on asiantuntijatyötä, jota usein tehdään yksin, on osaavien ja ammattitaitoisten kollegoiden ja työyhteisön tuki tärkeää. Toisaalta työn luonne mahdollistaa työn sovittamisen joustavasti muuhun elämään.

”Joka aamu on kiva aloittaa työt. Minulle on tärkeää, että työarki on mahdollista muodostaa sellaiseksi, joka itselle parhaiten sopii. Teen itse paljon etätöitä, mutta siitäkin huolimatta tukena on koko ajan työyhteisö ja loistavat kollegat, joilta on helppo kysyä neuvoa ja tietää, ettei jää yksin minkään asian kanssa”, Milla-Leena kertoo.

Uteliaisuus ja tiedonhalu vie Milla-Leenan mukaan alalla pitkälle. Taloushallinnon asiantuntijana on monia mahdollisuuksia kehittyä osaajana ja ammattilaisena. Myös Milla-Leenan haaveena on syventää osaamistaan entisestään.

”Aallon Groupilla olen saanut keskittyä sellaiseen tekemiseen, josta itse nautin, ja pääsen koko ajan kehittymään sekä oppimaan lisää. Tein aiemmin myös palkanlaskentaa kirjanpidon ohella, nyt olen omasta toiveestani saanut keskittyä vain kirjanpitoon ja voin syventää osaamistani juuri siinä. Seuraavana haaveenani on vahvistaa osaamistani taloushallintoalan arvostetulla KLT-tutkinnolla. Myös työnantaja tukee ja kannustaa tähän, se on tosi hienoa”, Milla-Leena toteaa.

Talouden ymmärtäminen on menestyvän yritystoiminnan kulmakivi

Taloushallinnon tiedosta on löydettävissä avaimet onnistuneisiin strategisiin valintoihin ja menestyksen luomiseen.

Talousosaaminen yritystoiminnassa -opassarjan ensimmäisessä osassa käymme läpi kirjanpidon perusteet, jotka jokaisen yrittäjän tulisi ymmärtää. Kerromme muun muassa miksi kirjanpitoa ylipäätänsä tehdään ja selitämme, mitä hyötyä kirjanpidon tiedosta on menestyksekkään yritystoiminnan rakentamisessa. Käsittelemme yksityiskohtaisesti kirjanpidon perusmuotoiset raportit tuloslaskelman ja taseen sekä selitämme kattavasti kirjanpitoon liittyvää sanastoa.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan