Valitse sivu

Ulkopuolista talouden asiantuntijaa kannattaa harkita näissä viidessä tilanteessa

26.09.2021 | Blogi

Ulkopuolinen talouden asiantuntija voi tulla joskus tarpeesee, sillä talouden johtaminen on vain harvassa firmassa omaa ydinosaamista. Tavallisemmin fokus on omassa substanssiosaamisessa, asiakkaissa ja näiden yhdistämisessä – kuten pitääkin.

Talouden johtaminen on kuitenkin keskeinen osa firman tuloskyvyn vaalimista. Sen vuoksi väliin on hyvä tunnistaa, millaisissa paikoissa ulkopuolisesta talousjohtamisen asiantuntijasta on apua. Tilanteita on enemmänkin, mutta nostamme esiin niistä viisi tavallisinta:

1. Vauhdikkaan kasvuvaiheen käynnistäminen

Kun yritys varautuu tai on käynnistänyt vauhdikkaamman kasvuvaiheen, talouden johtamisjärjestelmää olisi hyvä tarkastella myös kriittisesti. Näin varmistetaan, että kasvu ei käänny haitalliseksi paisumiseksi ja että tuottavuus pysyy halutulla tasolla. Vauhtisokeus on vaarallista ja ulkopuolinen asiantuntija näkee usein tarkasti, missä tilanne alkaa muodostua uhkaavaksi.

2. Yrityskauppatilanteet ja fuusiot

Aina, kun kaksi yrityskulttuuria yhdistetään – tapahtuupa se liiketoimintakaupalla tai fuusioitumalla, yhdistetään myös kaksi erilaista talouden johtamisen tapaa. Tavallisesti järjestelyiden tausta on taloudellinen: haetaan kustannussäästöjä, vahvempaa kasvua, parempaa tuottavuutta tms. Viimeistään heti järjestelyn valmistuttua olisi syytä tarkastaa, että uuden kokonaisuuden taloutta johdetaan haluttuun suuntaan.

3. Yhtiön toiminnan supistaminen

Aina liiketoiminta ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Kun lunta tulee tupaan ovista ja ikkunoista, ulkopuolinen asiantuntija tunnistaa nopeasti ja objektiivisesti, mitkä akkunat laudoitetaan ensimmäisenä talvea vastaan. Lisäksi kokemus on tässä lajissa valttia. Kokenut asiantuntija tuo mukanaan myös repullisen ymmärrystä ratkaisuiden seurausten osalta.

4. Uudet toimialat ja uudet toiminnot

Innovaatiot johtavat uudenlaiseen liiketoimintaan, jonka taloudellinen logiikka voi olla täysin erilainen kuin yhtiön aiemman bisneksen. Näissä tilanteissa tarvitaan aiemman mittariston ravistelua, tuunaamista ja säätämistä. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, vaikka asia olisikin uusi. Usein näihin tilanteisiin voidaan soveltaa malleja samankaltaisesta taloudellisesta rakenteesta ja toimintamalleista täysin toiselta toimialalta.

5. Aina, jos tuntuu, ettei tämä voi olla näin tahmeaa

Hälytyskellon tulisi soida joka ikinen kerta, kun firman johdossa alkaa tuntua siltä, että joku tässä nyt mättää. Jos talous tuntuu sakkaavan, vaikka tekeminen vaikuttaa muuten hyvältä, eikä syy oikein tunnu selviävän, on aika tarttua luuriin ja napata apua ulkopuolelta. Ulkopuolinen ja ammattitaitoinen asiantuntija näkee helposti niitä asioita, joille omassa arjessa sokaistuu.

Aallon Groupin asiantuntijapalvelut auttavat

Asiantuntijoillamme on laaja kokemus erilaisista tilanteista. Voimme myös räätälöidä tiimimme yrityksenne tilanteen huomioiden niin, että saat tarvittavan yhdistelmän osaamisia käyttöösi nopeasti.

Mikäli alkoi tuntua, että apu saattaisi olla tarpeen, saat meihin yhteyden sujuvasti jättämällä yhteydenottopyynnön. Sillä välin voit lukea lisää talouden johtamispalveluistamme täältä.

Mitä jokaisen yrittäjän tulisi ymmärtää tuloslaskelmasta, taseesta ja kassavirrasta?

Taloustiedon ymmärrys on avain yrityksen onnistuneisiin strategisiin valintoihin ja menestyksen luomiseen.

Veloituksettomassa oppaassamme kerromme, mistä eri näkökulmista taloudellisen tiedon ymmärtäminen on tärkeää. Käymme läpi yritystalouden ymmärtämisen perusteita tuloslaskelman, taseen sekä kassavirran osalta.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan