Valitse sivu

Toimi jo ennen vuodenvaihdetta, jos yhteistyö tilitoimiston kanssa tökkii

02.12.2021 | Blogi

Tilitoimiston vaihtaminen on projekti, johon liittyy monenlaista käytännön asiaa, joihin on hyvä varautua ennakkoon, jotta varsinainen kääntö onnistuu sujuvasti.
Mikäli vaihtoa juonitaan tilikauden taitteeseen, ajatus on monesti se, että vanha kumppani hoitaa tilinpäätöksen maaliin ja uudessa toimistossa voidaan ottaa koppi alkavan tilikauden tekemisestä.

» Lataa opas: Näin valitset sinulle sopivan taloushallinnon kumppanin

Vuosi rullaa vauhdikkaasti kohti loppuaan. Monessa yrityksessä tilikausi päättyy kalenterivuoden myötä. Tilikauden vaihdos on myös luonteva hetki tilitoimiston vaihdolle. Mikäli mietit tilitoimiston vaihtoa, kannattaa kuitenkin toimia jo ennen joulukuuta – mielellään heti.

Jotta asiat rullaavat sujuvasti puolin ja toisin, kannattaa huolehtia ainakin seuraavista:

1. Kun tilitoimiston vaihtaminen on ajankohtaista, viesti siitä avoimesti ennakkoon

Käy tilanne läpi uuden ja vanhan toimiston kanssa riittävän ajoissa. Selvitä uuden tilitoimistosi kanssa, mitä talous- ja palkkahallinnon materiaaleja vanhasta tilitoimistosta pitäisi saada. Jos kirjanpitoasi on tehty sähköisenä, pitäisi materiaalien siirtäminen uudelle toimistolle sujua helposti.

Sinulla on oikeus saada tilitoimistoltasi kaikki materiaalisi On kuitenkin hyvä huomioida, että etenkin paperimuodossa tehdyn kirjanpidon siirto ja siihen liittyvät selvittelyt vaativat enemmän aikaa. Lisäksi tilitoimistosi saattaa veloittaa materiaalien toimittamisesta ja siirtoon liittyvistä järjestelyistä.


2. Onko mielessä muutoksia sisäiseen laskentaan tai talouden toimintamalleihin?

Mikäli suunnitelmissa on tehdä laajempaa remonttia talousprosesseihin vaihdon yhteydessä, kannattaa tähän varata aikaa uuden tilitoimiston kanssa hyvissä ajoin. Usein muutokset eivät itsessään ole haastavia tehdä, mutta niillä voi olla vaikutuksia esim. siihen, miten päättyvän tilikauden tieto tuodaan uudelle kaudelle uudessa toimistossa.

3. Varmista, että tilinpäätösmateriaalit ovat kasassa heti tilikauden päättyessä

Nopeasti valmistuva tilinpäätös helpottaa tilitoimistojen arkea kummallakin puolella pöytää. Uusi kumppani pääsee varmistamaan, että kaikki viennit ovat kunnossa ja asiat rullaavat sujuvasti eteenpäin. Toisaalta vanha tilitoimisto pääsee hoitamaan hommat maaliin sujuvasti.

4. Hoida siirrot nopeasti

Oikeasti. Tämä on kokonaisuuden yksinkertaisin asia. Älä haudo materiaaleja itselläsi tai jätä niitä jumiin toimistonne sähköpostiin. Varmista, että koko yrityksenne väki pitää huolta, että tieto liikkuu rivakasti. Silloin siirtymä on puolin ja toisin helpoin saada maaliin.

Harkitsetko tilitoimiston vaihtoa vuodenvaihteessa?

Jos yhteistyö nykyisen tilitoimiston kanssa ei ole sellaista kuin toivoisit, kerromme mielellämme lisää Aallon Groupin palveluista. Pyydä tarjous tai napauta alalaidan chat auki ja klikkaa ”Etsin itselleni tilitoimistoa”. Lupaamme, että sen jälkeen asiat sujuvat helposti.

Mikäli olet vielä suunnittelupöydän ääressä, kannattaa tutustua Tilitoimistosta asiantuntevaksi kumppaniksi -oppaaseemme. Käymme siinä napakasti läpi asiat, joita kannattaa ottaa huomioon etsiessäsi uutta tilitoimistokumppania.

Harkitsetko taloushallinnon  ulkoistamista? Lue oppaasta, mitä kumppania valitessa kannattaa huomioida!

Luotettava tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä kumppaneista. Lataa opas, jossa kerromme, mistä tunnistat toimivan taloushallinnon kumppanuuden.

Niin ensimmäistä tilitoimistoa kuin uutta taloushallinnon kumppania etsiessä on tärkeää löytää itselleen sopiva kumppani.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille yrittäjille ja liike-elämän toimijoille tueksi taloushallinnon kumppanin valintaan.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan