Valitse sivu

Yrityksen sukupolvenvaihdos

Yrityksen sukupolvenvaihdoksessa ennakointi ja hyvä suunnittelu ovat kaiken a ja o. Kun valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin, on sukupolvenvaihdos mahdollista toteuttaa verotehokkaasti ja järkevästi. Kokeneiden asiantuntijoidemme avulla prosessi voidaan hoitaa juuri yrityksesi tilanteen vaatimalla tavalla, ja saat tukea sekä hyödyllisiä neuvoja läpi koko sukupolvenvaihdosprosessin.

Jätä yhteydenottopyyntö

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu on järkevää aloittaa hyvissä ajoin

Sukupolvenvaihdokseen liittyvät käytännön seikat nousevat ajankohtaisiksi, kun yhtiön tulevaisuutta pohditaan ja sille etsitään jatkajaa suvusta. Prosessille kannattaa varata aikaa ja eri vaihtoehtoja on hyvä pohtia rauhassa. Myös käytännön asioiden läpikäynti ja niiden konkreettinen hoitaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Kun sukupolvenvaihdoksen suunnittelu aloitetaan ajoissa, on se mahdollista toteuttaa verotehokkaasti. Useimmiten verotuksellisesti edullisinta on lahjoittaa tai siirtää osakeyhtiön osakkeita tai henkilöyhtiön osuus ennakkoperintönä yritystoiminnan jatkajalle pienissä osissa. Tästä syystä prosessiin on järkevää varata jopa useita vuosia aikaa. Sukupolvenvaihdoksissa luopuja maksaa tyypillisesti veroa myyntivoitosta ja yrityksen jatkajalle voi aiheutua niin lahja-, perintö- kuin myyntivoittoveroseuraamuksia.

Säädökset mahdollistavat erilaisia vaihtoehtoja ja asiantuntijaa kannattaa hyödyntää valintaa tehdessä. Sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella huolella huomioiden kaikki oleelliset asiat, jotta turhilta veroseuraamuksilta vältytään. Oikein toteutettuna sukupolvenvaihdoksessa voidaan saavuttaa merkittäviä verotuksellisia ja taloudellisia etuja verohuojennusten avulla.

Olemme tarvittaessa apunasi myös kaikissa käytännön asioissa, kuten Verohallinnon ennakkoratkaisuhakemuksissa ja osakassopimuksen laatimisessa sekä tarjoamme prosessin tueksi tarvittaessa syvempää erikoisosaamista vaativaa konsultointia ja neuvontaa esimerkiksi verotukseen, yrityshallintoon, yritysjärjestelyihin ja juridiikkaan liittyen. Olemme rinnallasi niin vaihdoksen suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa auttaen huomioimaan kaiken olennaisen.

Sukupolvenvaihdos palveluna sisältää:

  • Aloituspalaverin, jossa analysoimme tilanteen, käymme läpi sukupolvenvaihdoksen tavoitteet, kerromme prosessin etenemisestä sekä sparraamme ja haastamme yrittäjää

  • Ehdotuksen sukupolvenvaihdoksen toteutuksesta, sisältäen esityksen aikataulusta, verotusnäkökohtien läpikäynnin ja arvostuslaskelman sekä pohdinnan siitä, toteutetaanko vaihdos kauppana, lahjaluonteisena kauppana, lahjana vai näiden yhdistelmänä

  • Tarvittavien kaupparekisteri-ilmoitusten ja pöytäkirjojen laatimisen sekä edunsaajailmoituksen tekemisen

  • Mahdollisen yhtiöjärjestyksen tai yhtiösopimuksen (Ay/Ky) muuttamisen

  • Muutoksen rekisteröinnin ja mahdollisiin lisäselvityspyyntöihin vastaamisen

Tilitoimistoni neuvoo laajasti

Yritysjuridiikan palvelut ovat erinomainen lisä Aallon Groupin tarjoomassa. Tilitoimiston tuella olemme hoitaneet osakasjärjestelyihin sekä yritysostoon liittyviä yksityiskohtia, sopimuksia ja verotuksellisia asioita.

Kari Korpelainen
toimitusjohtaja, Perjantai Markkinointiviestintä Oy

Meillä sinua palvelee joukko kokeneita talouden ja yritystoiminnan asiantuntijoita Ammattilaistemme auttavat kaikissa sukupolvenvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä!

Talouden ammattilaisina ja kumppaninasi meidän tehtävämme on varmistaa, että sinä voit keskittyä olennaisimpaan eli ydinliiketoimintaasi ja sen kehittämiseen. Sukupolvenvaihdoksessa olemme tukenasi niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa ja huolehdimme prosessin sujuvuudesta. Sparraamme ja autamme sinua, jotta yrityksesi toiminta voi kukoistaa jatkossakin!

Miten valmistaudun sukupolvenvaihdokseen?

Sukupolvenvaihdoksen suunnitteleminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin toivotun lopputuloksen saavuttamiseksi. Vaihdos on verotehokkainta, kun se toteutetaan ennakoiden. Sukupolvenvaihdos toteutetaan yrityksen tilanne ja tulevaisuus huomioiden. Tulevaisuuden turvaaminen kannattaakin pitää mielessä kaikissa käytännön ratkaisuissa. Jos esimerkiksi isä tai äiti luovuttavat useammalle lapselleen osakkeita, on järkevää laatia osakassopimus.

Asiantuntijaa on hyvä konsultoida jo vuosia ennen vaihdosta, jotta muutos pystytään suorittamaan rauhassa. Viime hetkellä tehdyt muutokset ja päätökset voivat tulla kalliiksi. Asiantuntijamme neuvovat muun muassa siinä, miten yritystoiminta on mahdollista siirtää seuraavalle sukupolvelle mahdollisimman pienin veroseuraamuksin ja käyvät kanssasi läpi niin erilaisia vaihtoehtoja kuin prosessiin kuuluvia käytännön asioita.

Miten valmistaudun sukupolvenvaihdokseen liittyvään aloituspalaveriin?

Sukupolvenvaihdokseen valmistautuminen on järkevää aloittaa määrittelemällä vaihdoksen aikataulu ja sen tavoitteet, jotta vaihdoksesta saadaan mahdollisimman sujuva ja lopputuloksesta toivotunlainen. On tärkeää miettiä, kuka tai ketkä yritystoimintaa jatkavat, missä rooleissa ja millä omistusosuuksilla – löytyykö jatkaja perhepiiristä, onko heitä useampia ja miten jako suoritetaan? Kun valmistaudut aloituspalaveriin huolella, osaavat asiantuntijamme auttaa ja sparrata kohti kaikkia miellyttävää ja yrityksesi toimintaa tukevaa sukupolvenvaihdosta.

Milloin kannattaisi valita tilitoimisto, joka ymmärtää yrityksesi toimialaa?

Lue oppaasta, millainen merkitys tilitoimiston toimialaosaamisella on

Joissain tilanteissa voi olla etua, että tilitoimisto tuntee erityisen hyvin toimialasi ja siihen liittyvät erityispiirteet. Oppaassa tarkastellaan, mitä hyötyä tilitoimiston toimialatuntemuksesta on, ja mikä on toimialatuntemuksen rooli ylipäätään taloushallinnon ulkoistuksessa. Lisäksi nostamme tarkempaan käsittelyyn kuusi toimialaa, joissa tilitoimiston toimialaosaamisesta on merkittävää hyötyä.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan

Ennakointi ja hyvä suunnittelu ovat onnistuneen sukupolvenvaihdoksen kulmakivet. Asiantuntijamme neuvovat kaikissa sukupolvenvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!

Artikkeleita yrittäjyydestä ja verotuksesta

Vinkit yrittäjän verosuunnitteluun: kannattaako nostaa osinkoa vai palkkaa?

Vinkit yrittäjän verosuunnitteluun: kannattaako nostaa osinkoa vai palkkaa?

Voiko yrittäjä vaikuttaa maksamiensa verojen määrään? Miten vero-optimointia voi tehdä, ja kannattaako se? ”Ylimääräistä” veroa ei ole mieluisaa ... Lue koko juttu»

Edustusta vai sittenkin markkinointia – mitä kuluja voi vähentää yrityksen verotuksessa?

Edustusta vai sittenkin markkinointia – mitä kuluja voi vähentää yrityksen verotuksessa?

Yrityksen verotuksen ymmärtäminen on yrittäjälle kannattavaa. Loppuvuodesta pikkujoulut ja erilaiset muistamiset nostattavat tilitoimiston ... Lue koko juttu»

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua?

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua?

Syksyllä useiden yritysten tilikausi lähestyy loppuaan, jolloin tilinpäätöksen suunnittelu ja toteutus tulevat jälleen ajankohtaiseksi. Lait ja ... Lue koko juttu»

Kasvua vai tasaista toimeentuloa? Kokenut tilitoimisto on asiakkaansa tarpeisiin mukautuva kumppani tämän tilanteesta ja tavoitteista riippumatta

Kasvua vai tasaista toimeentuloa? Kokenut tilitoimisto on asiakkaansa tarpeisiin mukautuva kumppani tämän tilanteesta ja tavoitteista riippumatta

Kaikki yrittäjät eivät unelmoi suurista kasvuaskelista, vaan tavoitteena on hyvä, tasainen toimeentulo. Suuri osa suomalaisista yrityksistä itse ... Lue koko juttu»

Haluatko keskustella sukupolvenvaihdoksesta asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijamme ovat aina valmiina neuvomaan ja vastaamaan kaikkiin sukupolvenvaihdokseen liittyviin kysymyksiisi. Ota rohkeasti yhteyttä tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin selvitetään, miten voimme olla sinulle avuksi!

Hidden

Section Break

Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Tallennamme ja käsittelemme tietojasi voidaksemme palvella sinua. Tutustu tietosuojaselosteeseemme täältä.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.