Valitse sivu

Yrityksien kustannustuki koronapandemiaan liittyen on haettavissa alkaen 7.7.

07.07.2020 | Blogi

Yrityksien kustannustuki on nyt haettavissa. Tuella on tarkoitus auttaa yrityksiä, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen seurauksena, ja joilla myynnin supistumisen lisäksi on kuitenkin vaikeasti sopeutettavia kustannuksia hoidettavanaan.

Yrityksille tarkoitetun kustannustuen hakeminen on mahdollista tästä päivästä (7.7.2020) alkaen. Tukihakemuksen voi tehdä 7.7. – 31.8.2020 välisenä aikana sähköisellä hakemuksella Valtionkonttoriin. Kyseessä on lakisääteinen tuki, eli tuki myönnetään kaikille niille yrityksille, jotka täyttävät edellytykset ja ovat hakeneet tukea 31.8.2020 mennessä. Tukihakemuksen lähettämistä ei siis tarvitse kiirehtiä ainakaan sen takia, etteikö kustannustukea riittäisi kaikille sitä hakeville.

Yleiset edellytykset kustannustuen saamiselle ovat:

 • yrityksen liikevaihto on pudonnut huhtikuussa 2020 tai yrityksen niin vaatiessa huhti-toukokuussa 2020 yli 30 % vertailuajankohdan keskimääräiseen kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden
  •  vertailuajankohta on 1.3.2019 jälkeen perustetuille yrityksille 1-2/2020 ja tätä ennen perustetuille yrityksille 3-6/2019
 • vertailuajankohdan liikevaihto on ollut vähintään 20.000 euroa
 • yrityksellä on palkkakuluja ja kiinteitä kuluja, joita on vaikea sopeuttaa
 • maksettavan tuen on oltava vähintään 2.000 euroa

Yleiset esteet kustannustuen saamiselle ovat:

 • yritystä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin
 • yritys on laiminlyönyt verotusta koskevan ilmoittamisvelvollisuuden
 • yrityksellä on verovelkarekisteriin merkittyjä verovelkatietoja
  • voimassaoleva verojen maksusuunnitelma ei estä tuen saamista
 • ulosotto perii yritykseltä maksamattomia veroja
 • yritys on ollut 31.12.2019 EU:n valtiontukisääntelyn tarkoittamissa taloudellisissa vaikeuksissa eli käytännössä on menettänyt yli puolet osakepääomastaan tai muista omista varoista kertyneiden tappioiden vuoksi. Tämä ei ole este, jos yritys on perustettu alle kolme vuotta sitten

Tuen piiriin kuuluvat vain tietyt toimialat, jotka voit tarkistaa Valtiokonttorin listauksesta täältä. Oman yrityksesi päätoimialan tarkistat kätevästi esimerkiksi YTJ-palvelusta. Vaikka yrityksesi toimiala ei kuuluisi tuen piiriin, voi tukea hakea erityisen painavista COVID19-pandemiaan liittyvistä syitä. Valtionkonttorin sivuilta löytyy laskuri, jolla voit arvioida onko yrityksesi mahdollista saada kustannustukea. Mahdolliset muut yrityksen saamat poikkeustilannetuet ja -korvaukset vaikuttavat maksettavan kustannustuen määrään.

Kuluvan kevään ja kesän aikana on ollut mahdollista hakea yritykselle tukea useammalta eri taholta. Tällä hetkellä avoinna olevat muut tukihaut ovat:

 • Yksinyrittäjän 2000 euron tuki 30.9.2020 asti
 • Ravintola-alan hyvitys toiminnan rajoittamisesta, 31.8.2020 asti
 • Ravintola-alan tuki uudelleentyöllistämiseen, 31.10.2020 asti

Kannattaa tarkistaa viimeistään elokuun loppupuolella onko yrityksesi hakenut niitä tukia, joihin sillä on oikeus. Osaava taloushallinnon kumppani neuvoo ja auttaa mielellään kustannustukeen sekä muihin tukiin liittyvissä asioissa. Lisätietoa kustannustuesta löydät Valtiokonttorin tukea käsittelevältä verkkosivulta.

Kiitos kuvasta Markus Spiske & Unsplash

Talouden ymmärtäminen on menestyvän yritystoiminnan kulmakivi

Taloushallinnon tiedosta on löydettävissä avaimet onnistuneisiin strategisiin valintoihin ja menestyksen luomiseen.

Talousosaaminen yritystoiminnassa -opassarjan ensimmäisessä osassa käymme läpi kirjanpidon perusteet, jotka jokaisen yrittäjän tulisi ymmärtää. Kerromme muun muassa miksi kirjanpitoa ylipäätänsä tehdään ja selitämme, mitä hyötyä kirjanpidon tiedosta on menestyksekkään yritystoiminnan rakentamisessa. Käsittelemme yksityiskohtaisesti kirjanpidon perusmuotoiset raportit tuloslaskelman ja taseen sekä selitämme kattavasti kirjanpitoon liittyvää sanastoa.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan