Valitse sivu

Tilinpäätökseen valmistautumisen muistilista

26.09.2022 | Blogi

Tilinpäätösaikaan kannattaa valmistautua hyvissä ajoin, jotta se hoituu sujuvasti ja tilinpäätös saadaan ajoissa kuntoon. Tietyissä puitteissa tilinpäätökseen voi myös itse vaikuttaa, joten kannattaa miettiä, mitä tilinpäätökseltä halutaan ja reagoida tarvittaviin asioihin ajoissa.

Tilinpäätös on päättyneeltä tilikaudelta laadittava yhteenveto, jolla selvitetään yrityksen toiminnan taloudellinen tulos ja taloudellinen asema tilinpäätöshetkellä. Se käsittää tuloslaskelman, taseen ja tarvittavat liitetiedot. Yrityksen on laadittava tilinpäätös neljän kuukauden sisään tilikauden päättymisestä.

Monella yrityksellä tilikauden päättyminen sijoittuu vuodenvaihteeseen ja tästä syystä monessa tilitoimistossa alkuvuosi on hyvin kiireistä aikaa. Hyvällä valmistautumisella voi itse edesauttaa tilinpäätöksen sujuvaa hoitamista. Kun juokseva kirjanpito on säntillisesti ajan tasalla ja kirjanpitäjälle toimitetaan ajoissa kaikki tarvittavat materiaalit ja dokumentit, sujuu tilinpäätöksen käytännön työ mutkattomasti.

› Lataa maksuton Taloustieto yrityksen johtamisessa -opas

Tilinpäätössuunnittelu yhdessä kirjanpitäjän kanssa jo hyvissä ajoin

Tilinpäätökseen valmistautumista voi olla järkevää käydä läpi oman kirjanpitäjän kanssa jo hyvissä ajoin ennen tilikauden päättymistä. Jos tilikauden päättyminen ajoittuu vuodenvaihteeseen, on suunnitteluun hyvä varata aikaa jo syksylle, jolloin tiettyihin asioihin voidaan vielä vaikuttaa. Yhdessä kirjanpitäjän kanssa voidaan käydä läpi tilinpäätökseen liittyviä käytännön asioita, tarkastella odotettua tulosta, maksettujen ennakkoverojen määrää ja miettiä tarvittavia ratkaisuja loppuvuodelle, esimerkiksi onko yrittäjän oma palkka loppuvuoden ajalta järkevää maksaa palkkana vai nostaa osinkona.

Mihin asioihin voi vaikuttaa itse tilinpäätöstä valmistellessa?

On hyvä muistaa, että tietyissä rajoissa tilinpäätökseen voi vaikuttaa myös itse. Kannattaa siis miettiä, mitä tilinpäätökseltä halutaan. Tilinpäätökseen ja näytettävään tulokseen voi vaikuttaa esimerkiksi tiettyjen investointien käsittelyllä kirjanpidossa. Tulostilannetta on hyvä käydä läpi kirjanpitäjän kanssa ja varmistaa, onko ennakkoveroa maksettu oikea määrä. Jos tuloa näyttää syntyvän ennakoitua enemmän tai vähemmän, on mahdollista, että ennakkoveroa on maksettu liian vähän tai liikaa. Jos tuloa näyttää tulevan ennakoitua enemmän, voi ennen tilikauden päättymistä harkita esimerkiksi tulevien investointien aikaistamista kuluvalle tilikaudelle.

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua? Lue lisää!

Muista hyvissä ajoin ennen tilinpäätöstä ainakin nämä:

  • Varaa aikaa tilinpäätöksen suunnitteluun kirjanpitäjäsi kanssa jo reilusti ennen tilikauden päättymistä.
  • Pidä huoli, että juokseva kirjanpito on ajan tasalla.
  • Varmista, onko ennakkoveroa maksettu oikea määrä.
  • Mieti, mitä tilinpäätökseltä toivotaan ja reagoi tarvittaviin asioihin hyvissä ajoin.
  • Toimita ajoissa kaikki tilinpäätökseen vaadittavat dokumentit kirjanpitäjällesi – pyydä tarvittaessa neuvoa, mitkä kaikki dokumentit tarvitaan.

Toimita tarvittavat dokumentit ajoissa kirjanpitäjälle

Jotta tilinpäätös voidaan tehdä, on kirjanpitäjälle toimitettava kaikki päättyvälle tilikaudelle kuuluvat tositteet ja asiakirjat, jotka vaikuttavat yrityksen tilinpäätökseen. Juokseva kirjanpito on syytä pitää täsmällisesti ajan tasalla koko ajan. Jos käytössä on sähköinen kirjanpito, pysyy kirjanpito ajan tasalla helposti ja reaaliaikaisesti. Tilinpäätöstä varten tarvitaan kuitenkin myös muuta aineistoa, kuten saldotodistuksia, varastoinventaareja ja hallinnollisia materiaaleja, joita ei tarvitse toimittaa tilitoimistoon kuukausittain. Toimitettava aineisto voi vaihdella toiminnan luonteesta ja yhtiömuodosta riippuen. Tyypillisesti huomioitavia dokumentteja tilinpäätöksen yhteydessä ovat esimerkiksi puuttuvat myynti- ja ostolaskut, matkalaskut, varastoinventaario ja tiedot myyntisaamisista sekä ostoveloista, jos hoidat laskutuksen itse.

Kirjanpitäjä on tärkeä tuki tilinpäätöksen suunnittelussa

Tilinpäätöstä valmistellessa kannattaa pohtia yhdessä kirjanpitäjän kanssa, mitä tilinpäätökseltä toivotaan. Taloushallinnon ammattilainen voi tuoda näkemystä siihen, millaisia vaikutuksia erilaisilla kirjanpidon ratkaisuilla on paitsi tilinpäätöksen lopputulokseen, myös yrityksen talouteen ja liiketoimintaan tulevina vuosina.

Kaipaatko tukea tilinpäätökseen valmistautumiseen ja tilinpäätössuunnitteluun? Asiantuntijamme ovat tukenasi kaikissa yrityksesi taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä. Jos sinulla on jo tuttu yhteyshenkilö Aallon Groupilla, voit aina kääntyä hänen puoleensa, tai ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä sopivat ratkaisut yrityksesi taloushallinnon tueksi!

Ota yhteyttä!

Mitä jokaisen yrittäjän tulisi ymmärtää tuloslaskelmasta, taseesta ja kassavirrasta?

Taloustiedon ymmärrys on avain yrityksen onnistuneisiin strategisiin valintoihin ja menestyksen luomiseen.

Veloituksettomassa oppaassamme kerromme, mistä eri näkökulmista taloudellisen tiedon ymmärtäminen on tärkeää. Käymme läpi yritystalouden ymmärtämisen perusteita tuloslaskelman, taseen sekä kassavirran osalta.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan