Jos yrityksen johto näkisi pelkästään pankkitilin saldon ja tilinpäätöksen vuoden lopussa, olisi olo varmasti aika epävarma. Taloushallinto ja sen tuottama reaaliaikainen data muodostavat liiketoiminnan kivijalan, joten kirjanpidon raportteja kannattaa opetella tulkitsemaan heti yritystoiminnan alkumetreiltä lähtien – tarvittaessa tilitoimiston avulla.
Tilitoimiston tarjoamien työkalujen ja kuukausittaisten raporttien avulla seurataan liiketoiminnan kehitystä. Hyvien työkalujen ja järjestelmien avulla talouden avainlukujen seuraaminen on sujuvaa ja luonteva osa yritystoimintaa.
Työkaluja päätöksenteon tueksi
Taloushallinnon raportit ja taloushallinnon tietojen perusteella tuotetut KPI-mittarit (Key Performance Indicator) ovat keskeisiä työkaluja ammattimaisesti johdetun yrityksen päätöksenteossa. Tyypillisesti johdon ei kannata seurata kaikkia mahdollisia tunnuslukuja, vaan valita niistä yhtiön riskienhallinnan, tulevaisuuden suunnitelmien sekä strategian kannalta oleelliset.
Toteutuneiden lukujen seuraamisen lisäksi on tärkeää suunnitella tulevaa ja pyrkiä mallintamaan tiedossa olevat ja ennakoidut tapahtumat ennusteissa hyödynnettäviksi luvuiksi. Suunnittelun lopputuloksena syntyy tyypillisesti tulos-, tase- ja kassavirtaennusteita. Mitä konkreettisempia asioita ennusteeseen pääsee mallintamaan, sitä helpompaa niiden vaikutuksia yrityksen taloudelliseen asemaan ja esimerkiksi rahoitustarpeisiin on ennakoida.
Kohti yhä syvällisempää talousymmärrystä
Kirjanpidon tuloslaskelmaa ja tasetta tulkitsemalla saadaan hyvä yleisnäkemys yrityksen liiketoiminnan menestyksestä ja yhtiön taloustilanteesta. Kun nämä perusraportit ja niiden tulkinta ovat tuttuja, kannattaa taloustietojen hyödyntäminen viedä seuraavalle tasolle. Tämä saattaa edellyttää taloushallinnon prosessien ja raportoinnin kehittämistä esimerkiksi lisäämällä kirjanpitoon uusia dimensioita eli sisäisen laskennan työkaluja. Tilitoimisto tai talousjohtaja voivat yhdessä yrittäjän kanssa suunnitella, miten laskentaa kehitetään esimerkiksi niin, että osataan valita liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta juuri oikeat laskentakohteet, raportointitavat ja mittarit.
Kulurakenne haltuun
Taloudellisen tilanteen syvällinen ymmärrys mahdollistaa myös yrityksen tuloskunnon parantamisen. Yrittäjän on olennaista ymmärtää, mistä yrityksen kustannukset koostuvat ja miten ne vertautuvat verrokkiyrityksiin. Esimerkiksi volatiilissa liiketoimintaympäristössä toimivat yritykset voivat mahdollisuuksien mukaan pyrkiä muuntamaan kiinteitä kuluja muuttuviksi kuluiksi muun muassa alihankintaa lisäämällä. Tällaisia ratkaisuja pohdittaessa kannattaa käyttää talousasiantuntijan apua. Päätöstä tehtäessä tulee selvittää muutoksen mahdollinen kustannusvaikutus ja laatia selvitys muutoksen eduista ja mahdollisista riskeistä.
Kate on olennainen osa hinnoittelua
Kirjanpidosta saa apua myös myynnin kehittämiseen, kun ymmärtää katteen merkityksen osana hinnoittelua. Ensin on hyvä varmistaa kustannusperusteisesti, että omalla hinnoittelulla päästään tavoiteltuun katteeseen. Sen jälkeen voi ns. arvoperusteisella hinnanmäärityksellä selvittää, josko olisi mahdollista kerryttää enemmän kate-euroja.
Yleisimpiä hinnoitteluperiaatteita:
- Kustannusperusteinen hinnoittelu: Hinta määräytyy tuotantokustannusten perusteella eli tuotteen tai palvelun hinnan määritys tapahtuu laskemalla ensin kustannukset ja lisäämällä siihen haluttu kate.
- Markkina- tai kilpailuperusteinen hinnoittelu: Hinta määräytyy sen perusteella, minkä hintaisia kilpailijoiden vastaavat tuotteet tai palvelut ovat.
- Arvoperusteinen hinnoittelu: Hinta määräytyy tuotteen tai palvelun asiakkaalle tuottaman arvon perusteella.
Kirjanpidosta ja muista lähteistä, kuten yrityksen ERP-järjestelmästä tai tuntikirjausjärjestelmästä, johdettu katelaskenta sekä katteiden jatkuva seuranta on lähtökohta yrityksen kannattavuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Lisäksi on tärkeää kerätä systemaattisesti tietoa markkinahinnoista ja siitä, miten omat hintojen muutokset vaikuttavat tuotteiden ja palveluiden kysyntään.