Valitse sivu

Asiantunteva kirjanpitäjä helpottaa säätiöiden arkea

23.10.2024 | Blogi

Kirjanpito on keskeinen osa jokaisen säätiön lakisääteisiä velvollisuuksia. Säätiöiden toimintaan liittyy omat erityispiirteensä, mikä vaatii erityisosaamista myös kirjanpidon ja taloushallinnon osalta. Me Aallon Groupilla tarjoamme asiantuntevaa apua säätiön kirjanpidossa ja talousprosessien kehittämisessä.

Säätiön kirjanpito ei ole pelkästään numeroiden kirjaamista, vaan se sisältää monia säätiöiden erityispiirteitä, kuten varojen käytön sääntelyn ja raportointivelvollisuudet. Jokaisella säätiöllä on oma tarkoitus, joka määrittää, miksi kyseinen säätiö on perustettu. Säätiön varoja puolestaan osoitetaan sen säännöissä määritellyn hyödyllisen tarkoituksen toteuttamiseksi. Säätiön hallituksella on vastuu varmistaa, että varoja käytetään sääntöjen mukaisesti ja taloushallinto on läpinäkyvää. Kirjanpidon ulkoistaminen voikin olla viisain ratkaisu, jotta säätiö voi keskittyä sen ydintehtävään, kuten esimerkiksi tieteen tai taiteen tukemiseen.

› Lue milloin kirjanpito on järkevää ulkoistaa

Kirjanpitäjän on oleellista olla perehtynyt säätiömaailmassa esiintyviin poikkeavuuksiin ja hallita erilaisten säätiöiden erityispiirteet. Esimerkiksi omakatteiset rahastot ovat säätiöille tyypillisiä – säätiön saama lahjoitus voi olla tarkoin korvamerkitty, jolloin kyseiselle rahastolle laaditaan omat, erilliset säännöt. Säännöt määrittävät, mihin lahjoitettuja varoja voidaan käyttää. Säätiön kirjanpidossa lahjoitukseen liittyvät tuotot ja kulut tulee esittää erillään säätiön varsinaisesta toiminnasta. Lisäksi tällaisesta lahjoituksesta muodostuva varallisuus pitää aina pystyä erottelemaan säätiön muusta varallisuudesta.

Palkat, palkkiot ja apurahat maksuun

Säätiöiden toiminnassa palkanmaksu ja palkkioiden käsittely edellyttävät erityistä tarkkuutta ja osaamista. Monet maksettavat palkkiot eivät perustu työsuhteeseen, jolloin pitää määritellä, onko kyseessä työkorvaus vai palkka sivukuluineen. Olemme säätiöasiakkaidemme apuna myös apurahojen maksatuksessa ja verohallinnolle ilmoittamisessa. Apurahat ovat yleensä verovapaita, mutta yli tuhannen euron apurahoista annetaan vuosittain selvitys verohallintoon.

Sijoitustoiminta osana monen säätiön arkea 

Monet säätiöt ovat vakavaraisia ja niillä on sijoitusomaisuutta, jonka käsittely on iso osa säätiöiden arkea. Esimerkiksi apurahasäätiöiden pääasiallinen tarkoitus on jakaa apurahoja ja avustuksia. Toiminta katetaan sijoitustoiminnasta saatavilla tuotoilla sijoitustoiminnan näin ollessa niiden varsinaista toimintaa. Asiantunteva kirjanpitäjä tietää, miten sijoitustoiminnan tuotot, kulut, osingot ja lähdeverot kirjataan. Sijoituksiin liittyvät erät myös esitetään apurahoja jakavien säätiöiden tuloslaskelmassa osana varsinaista toimintaa, vaikka kirjanpitoasetuksen tuloslaskelman yleiskaavassa sijoitus- ja rahoitustoiminta eritellään omana eränään.

Tarjoamme säätiön kirjanpitoon muun muassa seuraavia palveluita:

  • Nimetty, vakituinen, säätiön toimintaan perehtynyt kirjanpitäjä
  • Kuukausittainen kirjanpito ja raportointi
  • Budjetointi ja budjettiseuranta
  • Viranomaisraportointi ja veroilmoitukset
  • Tilinpäätökset ja avustaminen toimintakertomuksien laadinnassa
  • Taloustiedot ja raportit avustusten ja lahjoitusten hallintaan
  • Sähköinen arkistointi ja dokumenttien hallinta
  • Integraatiot säätiön omiin talousjärjestelmiin

Anna säätiön kirjanpito asiantuntijoidemme hoidettavaksi!
Ota yhteyttä

Jokaisella säätiöllä on omat erityispiirteensä

Useimmat säätiöt eivät harjoita liiketoimintaa, jolloin ne eivät myöskään ole tuloverovelvollisia. Yleishyödylliselläkin säätiöllä voi kuitenkin olla myös elinkeinotoimintaa, jolloin tuloksesta tulee tietysti maksaa verot. Mahdollinen elinkeinotoiminta tulee aina eritellä kirjanpidossa, vaikka se olisikin tappiollista.

Säätiön erityispiirteet voivat liittyä myös arvonlisäverovelvollisuuteen. Jotkut säätiöt ovat osassa toimintaa arvonlisäverovelvollisia, ja osassa taas eivät. Kun kaikki kulut eivät olekaan vähennyskelpoisia, pitää miettiä, mitkä niistä liittyvät suoraan elinkeinotoimintaan ja minkä verran säätiön hallinnon kuluista voidaan tehdä alv-vähennystä. Tämä vaatii kirjanpitäjältä erityistä tarkkuutta ja osaamista.

Jokaisella säätiöllä on omat erityiset tarpeensa taloushallinnossa. Teemme uuden asiakkuuden kohdalla aina huolellisen perehtymisen, ja selvitämme, millä tarkkuudella mitäkin asiaa on hyvä seurata ja millaiset säännöt kullakin mahdollisella rahoittajalla on. Siten kirjanpitäjämme osaavat myös kyseenalaistaa asioita ja sitä, miten ne esitetään, sekä tehdä arvokkaita huomioita.

Meistä saat luotettavan kumppanin säätiön kirjanpitoon. Ymmärrämme säätiöiden erityisvaatimukset ja tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja, jotka tukevat säätiön hallituksen toimintaa ja varmistavat, että taloushallinto hoituu sujuvasti ja lakien mukaisesti. Tutustu Säätiön kirjanpito -palveluumme ja myös muihin taloushallinnon päivittäisiin palveluihimme.

Harkitsetko taloushallinnon  ulkoistamista? Lue oppaasta, mitä kumppania valitessa kannattaa huomioida!

Luotettava tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä kumppaneista. Lataa opas, jossa kerromme, mistä tunnistat toimivan taloushallinnon kumppanuuden.

Niin ensimmäistä tilitoimistoa kuin uutta taloushallinnon kumppania etsiessä on tärkeää löytää itselleen sopiva kumppani.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille yrittäjille ja liike-elämän toimijoille tueksi taloushallinnon kumppanin valintaan.

Opas tilitoimistokumppanin valintaan